buitenland

Front National grote winnaar bij Franse verkiezingen, socialisten verliezen

24 maart 2014

Bij de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk is het rechtspopulistische Front National de grote winnaar. De Parti Socialiste van president François Hollande kreeg flinke klappen.

Op basis van de eerste prognoses meldde de Franse krant Le Monde zondagavond dat de conservatieve oppositie de meeste stemmen haalde. Landelijk kregen de conservatieven  zo’n 48 procent van de kiezers achter zich. De Parti Socialiste kwam niet verder dan 43 procent.
Het Front National behaalde zo’n 7 procent van de stemmen. Dit lijkt weinig, maar de partij doet in slechts 600 van de 36.000 gemeenten mee.

Graadmeter

Daar waar het Front National deelnam, was de partij de grote winnaar. In een aantal gemeenten kreeg het Front National zelfs de absolute meerderheid.

‘Zowel op nationaal als lokaal niveau zijn we een partij om rekening mee te houden,’ reageerde partijleider Marine Le Pen op haar succes. Volgens haar is de uitkomst een teken van ‘het einde van de bipolarisering van het Franse politieke landschap’.

De gemeenteraadsverkiezingen worden in Frankrijk gezien als graadmeter voor de populariteit van de regering. Het grote verlies van de Parti Socialiste duidt erop dat de Franse kiezers ontevreden zijn over het beleid van president Hollande. Vooral de hoge werkloosheid in het land zou hiervan de oorzaak zijn.

Mogelijk is Parijs een uitzondering. Volgens voorlopige uitslagen ligt de socialistische burgemeesterskandidaat Anne Hidalgo voor op de conservatieve kandidaat Nathalie Kosciusko-Morizet.

Lage opkomst

Slechts 65 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen: een historisch dieptepunt.

Aanstaande zondag 30 maart is de tweede ronde van verkiezingen in de gemeenten waar geen enkele partij 50 procent van de stemmen heeft behaald. Alleen de partijen die in de eerste ronde minimaal 10 procent van de stemmen behaalden, mogen hieraan deelnemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.