buitenland

‘Adviseur Erdogan molesteerde betoger na trap richting auto’

Door Tom Reijner - 20 mei 2014

De adviseur van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan die vrijdag in Soma een demonstrant schopte, is met ziekteverlof gestuurd. Yusuf Yerkel heeft pijn aan het been waarmee hij uithaalde.

Dat melden Turkse media dinsdag. De medische verklaring zou zijn afgegeven door de lijfarts van de premier. Daarin staat onder meer dat hij dagen niet kan werken.

Provocaties

Volgens Yerkel komt de pijn aan zijn knie doordat hij tijdens of na het incident is gevallen. Hij verklaarde ook te zijn geprovoceerd en beledigd door de man, die demonstreerde tegen de aanwezigheid van Erdogan in Soma na de mijnramp van vorige week.

De adviseur wil geen excuses maken richting de man. Wel zegt hij ‘sorry’ dat hij vanwege alle ‘aanvallen’ die dag niet rustig is gebleven.

Auto

Uit beelden op YouTube blijkt echter dat het wel meeviel met het geweld tegen Yerkel. De gemolesteerde man schopte niet richting de adviseur, maar maakte een trappende beweging naar een van de auto’s in het langsrijdende konvooi van Erdogan.

Een veiligheidsagent greep daarop in en sloeg de rouwende demonstrant naar de grond. Yerkel liep erop af en deelde nog een paar forse trappen uit.

Stoppen

De gewelddadige actie zorgde voor grote opschudding in Turkije en daarbuiten. Beelden van het tafereel, gingen de dagen na het bezoek van Erdogan de hele wereld over. Boze Turken die in Soma stonden te schreeuwen om het aftreden van de regering, deden de stoppen ook bij Erdogan doorslaan.

In een videofragment is te zien hoe Erdogan een man bij de nek grijpt. Zo maakt de enorme explosie in een mijn de westelijke stad, die aan zeker driehonderd mijnwerkers het leven heeft gekost, Erdogans situatie nog penibeler.

Hij stond de afgelopen maanden al onder grote druk door verschillende ondemocratische ingrepen, maar wist wel de gemeenteraadsverkiezingen met overmacht te winnen.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.