buitenland

Generaal Sisi stevent af op eenzame zege in Egypte

28 mei 2014

De stembussen in Egypte zijn nog maar net gesloten, maar de overwinning kan presidentskandidaat Abdel Fattah al-Sisi al niet meer ontgaan. De oud-generaal gaat eenzaam aan kop met 93 procent van de kiezers achter zich.

Sisi’s rivaal Hamdeen Sabahi moet het doen met nog geen 3 procent van de stemmen. Daarmee kan de zege al-Sisi, zoals verwacht, niet meer ontgaan.

Lage opkomst

De opkomst bij de presidentsverkiezingen was laag. Minder dan de helft (44,4 procent) was naar het stemlokaal gekomen. Aanhangers van de Moslimbroeders hebben de stembusgang geboycot vanwege de gewelddadige repressies in het land.

Anderen vinden het niks dat slechts enkele jaren na het verdrijven van Hosni Mubarak er opnieuw een (voormalig) legerleider aan de macht komt in het land.

Critici noemen de verkiezingen in Egypte een schijnvertoning. Generaal Sisi is immers al aan de macht sinds hij Moslimbroeder Mohamed Morsi verdreef. Echte verkiezingen had de legerleider eigenlijk dus niet meer nodig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.