buitenland

Irak wil met tweedehands vliegtuigen uit Rusland ISIS verslaan

27 juni 2014

De Iraakse premier Nuri al-Maliki weet het zeker: de aankoop van tweedehands vliegtuigen uit Rusland en Wit-Rusland zal ervoor zorgen dat terreurbeweging ISIS wordt vernietigd. Dat gaat volgens hem de komende dagen al gebeuren.

‘Als God het wil, is deze luchtmacht binnen een week operatief en zal het de terroristen vernietigen,’ zei hij in een interview met BBC. Hij zei verder dat, als zijn land eerder de beschikking had gehad over Amerikaanse toestellen, de opmars van ISIS allang was gestuit.

Zwak leger

Het was zijn eerste interview sinds de soennitische terreurbeweging grote delen van het noorden van zijn land veroverde. De strijd verloopt moeizaam voor het zwakke Iraakse leger, maar deze week werd een succesvolle operatie gemeld.

Speciale troepen hebben de grootste raffinaderij van het land heroverd op ISIS. Op en rond de stad Baiji voerde het leger luchtaanvallen uit. Daarbij zouden zo’n zestien terroristen zijn gedood.

Het Syrische leger biedt ook hulp. Militairen van president Bashar al-Assad hebben luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van terroristen in Qaim, een stadje bij de grens tussen Irak en Syrië.

Publiek geheim

De Amerikanen oefenen intussen druk uit op Maliki om meer soennieten in zijn regering op te nemen, zodat zij zich minder onderdrukt voelen. De regering van de premier bestaat vooral uit sjiieten.

Een regering van nationale eenheid gaat er sowieso niet komen, zei Maliki. ‘Dat zou een coup zijn tegen de grondwet en een poging om de democratie hier te eindigen.’ Het is een publiek geheim dat de Amerikanen willen dat Maliki verdwijnt. De Verenigde Staten zien graag een leider die de grote sektarische verdeeldheid in het Arabische land kan beslechten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.