buitenland

Zo werd Amerikaanse militair Bergdahl vrijgelaten (video)

Door Shari Deira - 04 juni 2014

De Taliban hebben woensdag een video gepubliceerd waarop is te zien hoe de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl wordt overgedragen aan de Amerikanen. In het filmpje is onder meer te zien hoe Bergdahl in het wit gekleed achterin een auto zit.

Gewapende mannen, de meeste met sjaals om hun gezicht, staan naast de auto. Er vliegen helikopters over het gebied.

Helikopter

De tekst ‘Kom niet terug naar Afghanistan’ komt in het filmpje (zie onderaan bericht) geregeld in beeld. Bergdahl loopt tussen twee mannen door naar een helikopter die is geland. Hij draagt een plastic zak en heeft een sjaal om zijn schouders.

Uit de helikopter stappen twee mannen, die de anderen een hand geven en Bowe meenemen. Voordat hij instapt, wordt de Amerikaan gefouilleerd.

Vliegtuig

De 28-jarige Bergdahl werd zaterdag vrijgelaten nadat hij vijf jaar werd vastgehouden door de Taliban in Afghanistan. Hij wordt onderzocht in een militair ziekenhuis in Duitsland.

In ruil voor zijn vrijlating lieten de Amerikanen op hun beurt vijf Afghaanse Taliban-gevangenen gaan. Zij werden met een militair vliegtuig overgebracht van Guantanamo Bay naar Qatar, waar zij een jaar moeten blijven.

Er was veel kritiek op de Amerikaanse president Barack Obama vanwege de ruil. Wie zijn de vijf leden van de Taliban die zijn vrijgelaten?

Abdul Haq Wasiq

Wasiq is naar verluidt begin veertig en was plaatsvervangend minister van geheime diensten binnen de Taliban. Namens de Taliban onderhield hij banden met Al-Qa’ida en zorgde ervoor dat leden van de Taliban met terroristen van Al-Qa’ida konden trainen. Volgens de Human Rights Watch is hij verantwoordelijk voor massamoorden en marteling.

Mullah Norullah Noori

Noori was een commandant binnen de Taliban en zou het ‘militaire meesterbrein’ zijn achter vijandigheden tegen de Verenigde Staten. Hij onderhield nauwe banden met Taliban-leider in Afghanistan Mohammed Omar. Noori wordt verdacht van oorlogsmisdaden, en zou verantwoordelijk zijn voor de dood en marteling van duizenden sjiitische moslims.

Mullah Mohammed Fazi

Fazi is een voormalig plaatsvervangend minister van Defensie binnen de Taliban. Ook hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden en van de moord op duizenden sjiitische moslims in Afghanistan. Fazi zou veel controle hebben in de noordelijke regio’s in Afghanistan, ook tijdens zijn gevangenschap in Guantanamo Bay.

Mullah Khairullah Khairkhwa

Khairkhwa was gouverneur van de provincie Herat en onderhield nauwe banden met voormalig Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden en Omar. Ook was hij volgens de Verenigde Staten actief in de handel in opium en vertegenwoordigde hij de Taliban tijdens gesprekken met Iran over geweld tegen Amerika.

Mohammad Nabi Omari

Als leider binnen de Taliban heeft Omari geholpen bij verschillende terreurgroepen. In 2002 zou Omari hebben geholpen bij de smokkel van wapens naar Pakistan. Volgens Omari was hij alleen voor de aanslagen van 11 september actief binnen de Taliban.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.