buitenland

Zo worden westerse moslimjongeren door terroristen geronseld

Door Servaas van der Laan - 20 juni 2014

Veel moslimjongeren die zich vanuit welvarende Europese landen aansluiten bij de jihad in het Midden-Oosten worden door terroristen met filmpjes op het internet geronseld. In de filmpjes wordt vooral ingespeeld op de onvermijdelijkheid van de dood.

‘Wat houdt je tegen? Kijk eens om je heen, hoe je daar in je comfortabele leven zit, is dit hoe je wilt sterven?’ vraagt ‘broeder’ Abu Dujana al Hindi zich af in een professioneel gemonteerde promo-video met de titel ‘Er is geen leven zonder jihad’ die op internet circuleert.

Angst voor de dood

Abu Dujana is een moslim uit Groot-Brittannië die zich bij de gewapende strijd in Syrië en Irak heeft aangesloten. Samen met andere ‘broeders’ probeert hij westerse jongeren over te halen ook een jihadi te worden.

Hij speelt daarbij vooral in op angst voor de dood. ‘Wat houdt je tegen, is het je welvaart? Denk je dat je rijkdommen de dood kunnen uitstellen? Denk je dat je op de dag dat Allah komt iets hebt aan je bezittingen?’

Volgens Abu Dujana wordt de dood alleen maar pijnlijker als je er bang voor bent. ‘Als je niet komt (naar Irak of Syrië) uit angst voor de dood, bedenk je dan dat je hoe dan ook zult sterven, maar dat het dan veel pijnlijker voor je zal zijn. Want jihadi’s voelen geen pijn bij de dood. Als je bang bent voor de dood, dan zal de dood nog erger voor jou zijn. Alleen Allah kan je van die angst bevrijden.’

ISIS

Dat ook deze moslims zich bij de terroristische organisatie ISIS hebben aangesloten, blijkt uit de woorden van de eveneens Britse Abu Muthanna al Yemeni: ‘Alle moslims steunen ons in de strijd tegen vijanden van de islam. We gaan de sharia invoeren in Syrië, Irak en dan komen we terug en doen we hetzelfde in Libanon en Jordanië, we kennen geen grenzen.’

Een andere jihadi speelt in op de depressieve gevoelens van westerse moslims. ‘Broeders en zusters in het westen, ik weet hoe jullie je daar voelen. In het hart voel je je depressief. Het enige geneesmiddel is de jihad. Kom naar de jihad en voel de eer die wij voelen en voel het geluk dat wij voelen.’

Ronselpraktijken van terroristen

Het is één van de video’s die door de terroristische organisatie ISIS op het YouTube-kanaal is geplaatst. In de video’s schetsen terroristen een rooskleurig beeld van de terreur die zij in het Midden-Oosten zaaien onder onschuldige burgers.

Omdat westerse moslims vaak met dit soort filmpjes stiekem op het internet door terroristen worden verleid tot een reis naar Irak of Syrië is het voor de inlichtingendiensten steeds lastiger om grip te krijgen op de jihadbeweging. Dat staat althans in een nota van de AIVD die volgende week zal verschijnen, meldt NRC Handelsblad vrijdag. Door de bezuinigingen moet de AIVD steeds meer ‘essentiële taken’ laten vallen.

Meer middelen

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma deed vrijdag een oproep in de Volkskrant om de AIVD meer middelen te geven om radicaliserende jongeren te bestrijden. Dit deed hij in navolging op PVV-leider Geert Wilders die deze week met een tien-puntenplan kwam om terugkerende jihadjongeren hard aan te pakken.

Buma wil dat er meer rechtsmacht komt om jongeren met jihadplannen te stoppen. Ook moet de AIVD meer geld krijgen in de strijd tegen de steeds groter wordende terreurdreiging in ons land. Wilders wil jihad-gangers het paspoort afpakken en/of opsluiten.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft al eerder gezegd ‘zich bewust te zijn’ van de dreiging van jihadisme. Op 26 juni zal de Tweede Kamer debatteren over de capaciteitsproblemen bij de AIVD.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.