carriere

Werkloze piloten betalen bakken geld om te vliegen

26 juli 2013

De afgelopen drie jaar hebben honderden Nederlandse werkloze piloten betaald om te mogen werken bij een luchtvaartmaatschappij. Door luchtvaartmaatschappijen te betalen voor hun diensten hopen ze hun kans op een betaalde baan als piloot te vergroten.

Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag. In totaal hebben de luchtvaartmaatschappijen miljoenen euro’s van afgestudeerde piloten ontvangen.

Afgestudeerd

Pilotenvakbond De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), schat dat vierhonderd tot vijfhonderd afgestudeerde Nederlandse piloten de afgelopen drie jaar betaalden om vliegervaring op te doen. Het ging om bedragen tussen de 25.000 en 40.000 euro die de piloten voor hun diensten neerlegden.

De arbeidsmarkt voor piloten ziet er niet goed uit. Naar schatting zijn er ruim duizend werkloze Nederlandse piloten, op een totale pilotenpopulatie van vijfduizend.

Schulden

Als piloten afstuderen, hebben ze gemiddeld een schuld van 150.000 euro. Door het tekort aan banen nemen ze deel aan de zogeheten pay to fly-programma’s. De bevoegde piloten betalen hun werkgever dan geld om te vliegen op gewone commerciële vluchten.

VNV-voorzitter Steven Verhagen: ‘Personeel is op deze manier geen kostenpost, maar een bron van inkomsten.’ Ook zegt Schagen dat de luchtvaartmaatschappijen vaak een baangarantie geven, die in de praktijk niet geldig blijkt.’

Het is onbekend hoeveel luchtvaartmaatschappijen pay to fly-programma’s aanbieden. Volgens de VNV komen er wereldwijd steeds meer bij, vooral bij de goedkope budget airlines.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.