economie

Bespaar op geneesmiddelen

Door Fleuriëtte van de Velde - 08 februari 2013

Voor wie wil bezuinigen op zijn zorgkosten, kan de vrijstelling van het eigen risico interessant zijn.

Sommige zorgverzekeraars, zoals VGZ en Univé,  bieden dat in een aantal gevallen aan.

Bijvoorbeeld: als u medicijnen accepteert die de zorgverzekeraar aanbeveelt. Dat kan bijvoorbeeld bij VGZ. Die heeft een lijst opgesteld met de zogeheten voorkeursgeneesmidelen, net als Univé. Als medicijnen uit precies dezelfde werkzame stof bestaan, vergoedt de verzekeraar alleen de goedkoopste variant.

Vertrouwd

Vaak vragen mensen bij de apotheek om een ander middel dan het (door de arts voorgeschreven) voorkeursmiddel. Bijvoorbeeld omdat ze dan minder last hebben van bijwerkingen. Soms is het ook alleen omdat ze vertrouwd zijn met het andere (duurdere) middel. Maar dan gaan de kosten wel van hun uw eigen risico af. Het kan ook zijn dat ze een medicijn krijgt dat niet op de lijst van voorkeursgeneesmiddelen staat, terwijl er een goedkoper alternatief is. Informeer bij uw arts of apotheek.

Eigen risico

Interessant: de vrijstelling geldt ook voor het vrijwillig eigen risico. Naast het verplichte eigen risico van 350 euro, kunnen verzekerden kiezen voor een vrijwillig eigen risico (tot 500 euro, dus een eigen risico vna in totaal 850 euro). Wie dat doet, kan flinke korting op zijn basispremie krijgen (oplopend tot 20 procent). Uiteraard kleeft hieraan wel een risico: u betaalt dan meer zelf (namelijk 850 euro) als u daadwerkelijk zorg nodig hebt die onder het eigen risico valt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.