economie

Belastingdienst hacken: dit was het geheime plan van Varoufakis

Door Elif Isitman - 27 juli 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras ligt onder vuur om een uitgelekt plan van een aantal Syriza-leden. Sommige leden van de linkse partij wilden reserves van de centrale bank plunderen en de Griekse belastingdienst hacken.

Dit meldt persbureau Reuters. Het plan zou deel uitmaken van een plot van de voormalige minister van Financiën Yanis Varoufakis en de voormalige minister van Milieu Panagiotis Lafazanis om een terugkeer van de drachme voor te bereiden.

Parallel belastingsysteem

De Griekse krant Kathimerini kreeg opnames in handen waaruit blijkt dat Varoufakis toestemming zou hebben gekregen van Tsipras om een ‘parallel betalingssysteem’ te ontwikkelen, dat gebaseerd is op getapte belastingregistratienummers.

Het systeem zou dan moeten opereren in euro’s maar ‘van de ene op de andere dag’ het geld kunnen converteren naar drachmen, mocht dat nodig blijken. Varoufakis zou al in december vorig jaar, een maand voordat Syriza aan de macht kwam, toestemming hebben gekregen van Tsipras om het systeem te ontwikkelen. Hiervoor liet hij onder meer een jeugdvriend, een hoogleraar ICT aan Columbia University in New York, het systeem van de trojka hacken.

Ook zouden de wachtwoorden van Griekse belastingbetalers zijn gekopieerd en gekoppeld aan nieuwe PIN-nummers, die elke belastingbetaler in het ‘parallelle systeem’ dan zou moeten gebruiken bij transacties met de staat. Hierdoor zou er ‘ademruimte ontstaan wanneer de Griekse banken moeten sluiten door het agressieve beleid van de Europese Centrale Bank (ECB)’, aldus Varoufakis in de opnames van de krant.

Recalcitrant

Het is niet duidelijk hoe serieus de huidige regering het plan zou hebben genomen. De Griekse oppositiepartijen eisen nu echter wel een verklaring van Tsipras.

Lafanzanis zei zondag al dat hij de Griekse regering had gevraagd om de reserves van de Griekse centrale bank aan te boren uit recalcitrantie naar de internationale geldschieters. Hij pleit al langer voor een terugkeer van de drachme. Volgens hem zou dat de ambtenarensalarissen en pensioenen in geval van een Grexit veilig stellen. Ook dit maakte deel uit van het plan van Varoufakis en Lanzanis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.