economie

‘Zijn kledingstijl is slecht, maar Varoufakis is geen boef’

Door Shari Deira - 31 juli 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras verdedigde vrijdag zijn oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis, die veel kritiek kreeg op zijn ‘geheime plan’ om de drachme te herintroduceren. Volgens Tsipras ging het om niet meer dan een noodplan.

‘Je kunt hem van alles verwijten: zijn opmerkingen, zijn politieke plannen, zijn slechte kledingstijl en zijn vakanties op het eiland Aegina,’ zei Tsipras vrijdag in het parlement.

‘Maar je kan niet zeggen dat hij een boef is, je kan niet zeggen dat hij geld heeft gestolen van de Griekse bevolking en je kan niet zeggen dat hij een geheim plan had om het land het ravijn in te storten.’

Plan

Tsipras zei vrijdag tegen een parlementariër die er vragen over stelde dat Varoufakis ‘net als iedereen fouten heeft gemaakt’ en dat de planen nooit waren bedoeld om Griekenland uit de eurozone te laten gaan.

‘We hebben nooit plannen gehad of gemaakt om de euro te verlaten. We hadden een plan voor noodsituatie, wat ook moet, en we zouden verantwoordelijk moeten worden gehouden als we zo’n plan niet hadden.’

Euro’s

Begin deze week lekte een plan uit met als voornemen een ‘parallel betalingssysteem’ te ontwikkelen, dat gebaseerd is op belastingregistratienummers.

Het systeem zou dan moeten opereren in euro’s maar ‘van de ene op de andere dag’ het geld kunnen converteren naar drachmen, mocht dat nodig blijken. Varoufakis bekende later dat er inderdaad een ‘Plan B’ in de maak was, maar dat het bijzonder ingewikkeld was om het daadwerkelijk uit te voeren.

Het plan is aanleiding voor het Openbaar Ministerie in Griekenland om te onderzoeken of Varoufakis wetten heeft overtreden toen hij het maakte. Een aanklager van het hooggerechtshof heeft twee klachten binnengekregen, waarvan een wegens hoogverraad.

IMF

Intussen gaan de onderhandelingen tussen Griekenland en de geldschieters door. Of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meewerkt aan een nieuw noodpakket, is nog onzeker. Het IMF hecht veel waarde aan schuldenverlichting, iets waar de Europese geldschieters geen heil in zien.

Het lijkt erop dat het fonds een beslissing over een nieuw noodpakket voor zich uitschuift. Pas als er overeenstemming is bereikt over een aantal hervormingen, zou het IMF willen deelnemen aan de ‘tweede fase’ van gesprekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.