economie

Ook Grieks parlement nu akkoord met schuldendeal

Door Servaas van der Laan - 14 augustus 2015

Het parlement in Athene heeft ingestemd met het akkoord dat premier Alexis Tsipras met de Europese instituties heeft gesloten over een nieuwe miljardenlening. Een meerderheid stemde na een lange discussie in met het plan.

Nu Athene akkoord is, komt het derde steunpakket voor de Grieken steeds dichterbij. Het steunpakket moet de Grieken in drie jaar ongeveer 86 miljard euro opleveren.

Bezuinigingen

In ruil moet het land ingrijpende bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Veel Grieken zijn niet blij met de aangekondigde bezuinigingen.

Duizenden actievoerders toonden donderdagavond hun woede bij het parlement in Athene waar de besprekingen toen nog bezig waren. Ondanks de weerstand koos een meerderheid toch voor de miljardenlening met bijkomende verplichtingen. De steun kwam als verwacht van de gematigde oppositiepartijen. Een deel van de regeringspartij Syriza stemde tegen het plan.

Astronomische schuld

Vrijdag buigt de eurogroep zich over het akkoord. De ministers van Financiën van de eurolanden moeten het licht definitief op groen zetten.

Door de nieuwe miljardenlening neemt de totale schuld een bijna astronomische vorm aan. Volgens persbureau Reuters staan de Grieken nu al voor 242,8 miljard euro in het krijt bij de Europese instituties.

Wat de Grieken precies aan wie moeten terugbetalen, leest u hier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.