Michiel Dijkstra

Kabinet moet stoppen met het frustreren van de economie

Door Michiel Dijkstra - 15 februari 2013

De economie kromp in 2012 met 0,9 procent, bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral de politiek is als schuldige aan te wijzen. Lastenverzwaringen en grote onzekerheid zetten onnodig een rem op economische groei.

Dat Nederland in 2012 het economisch niet zo goed zou doen, was wel te verwachten. In een Europa dat in recessie verkeert, kan handelsland Nederland weinig verdienen. Consumenten, intussen, geven weinig uit omdat de huizenprijzen blijven dalen.

Het economisch bestuur liet ernstig te wensen over. Het politieke circus liet de burger in voortdurende onzekerheid.

Bizarre plannen

Het kabinet-Rutte I viel in april over voorgenomen bezuinigingen. Een gelegenheidscoalitie sloot daarop het zogenoemde Kunduz-akkoord, dat vol stond met ingrijpende maatregelen.

Het kabinet-Rutte II kwam in november met bizarre nivelleringsplannen via de zorgpremie, die een maand later halsoverkop weer werden ingetrokken. Niemand die nog wist hoeveel hij aan het einde van de maand zou overhouden.

Lastenverzwaringen

De overheid koos onder de achtereenvolgende regeringscoalities vooral voor lastenverzwaringen in plaats van in eigen vlees te snijden. Dat bracht de consumentenbestedingen extra onder druk. Extra lastenverzwaringen worden niet uitgesloten.

Erger nog: de huidige regeringspartijen zijn nog steeds voornemens om volgend jaar extra te nivelleren, via de belastingen. Dat raakt hen die juist goed zijn voor het merendeel van de consumentenbestedingen.

De economie kan aantrekken, is de verwachting, door de aantrekkende wereldhandel. Maar dan moet het kabinet Rutte-II wel ophouden met tegenwerken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.