Jean Dohmen

Kabinet, trek onzalig nivelleringsplan van Samsom in!

Door Jean Dohmen - 15 juli 2013

PvdA-leider Diederik Samsom houdt vast aan zijn doldrieste nivelleringsplan. Er is geen enkele goede reden voor, en de economie schiet er niets mee op.

Het nivelleringsfeest van de PvdA moet hoe dan ook doorgaan. Partijleider Diederik Samsom liet afgelopen weekend weten dat hij niet van plan is om hogere inkomens volgend jaar te ontzien. Zij worden in 2014 flink gepakt.

De VVD ging tijdens de formatie akkoord met de PvdA-wens om hogere inkomens zwaarder te belasten. De partijen wilden eigenlijk de zorgpremie inkomensafhankelijk maken, maar dat stuitte op zo veel verzet bij de VVD-achterban, dat het plan in de prullenbak belandde.

Spook

Daarmee is het nivelleringsspook niet verdwenen. Hogere inkomens raken nu via de inkomstenbelasting geld kwijt.

Hoe dat plan precies uitpakt, wordt pas duidelijk als rond Prinsjesdag de koopkrachtplaatjes voor 2014 worden gepresenteerd.

Het is een grote blunder van de VVD om hiermee akkoord te gaan. Nederland kent, in vergelijking met veel andere beschaafde landen, geen grote inkomensverschillen. Er is geen enkele reden om te nivelleren.

Minder banen

Nivelleren dient ook geen economisch doel. Volgens het Centraal Planbureau leidt nivelleren juist tot minder banen. Werknemers die vooruit willen in het leven, worden daar door het kabinet voor gestraft.

De gang van zaken geeft aan waar de prioriteiten van de PvdA liggen, midden in een van de zwaarste economische crises van de afgelopen honderd jaar.

Emile Roemer

Samsom heeft een andere agenda. Zijn kruistocht tegen hardwerkende Nederlanders moet SP-concurrent Emile Roemer de wind uit de zeilen nemen.

Het valt te hopen dat de Eerste Kamer, waarin VVD en PvdA geen meerderheid hebben, een stokje voor dit plan steekt.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.