Jean Dohmen

Belastingherziening: VVD’er Rutte in voetsporen linkse Piketty

28 augustus 2015

Het nivelleren gaat gewoon door. Ook als er geld valt te verdelen, kiest dit kabinet voor het verkleinen van inkomensverschillen.

Velen herinneren het zich nog: toen de belastingen in het begin van de kabinetsperiode fors werden verhoogd, kregen de hogere inkomens de hardste klappen. Dat nivelleringsfeestje was een lang gekoesterde wens van regeringspartij PvdA.

Nu het beter gaat met de economie, en het kabinet ruimte ziet om de lasten te verlichten, wordt dat beleid voortgezet. Werknemers met lagere inkomens gaan er door de bank genomen meer op vooruit dan werkenden met hogere inkomens. De afterparty van de PvdA kan beginnen.

Ontzien

Ook de uitgelekte plannen voor de herziening van de omstreden vermogensrendementsheffing zijn nivellerend. Spaarders met kleine vermogens worden ontzien. Maar hun fiscaal voordeel wordt betaald door de mensen met een groter vermogen.

Het fictief rendement voor kleine spaarders – waarover 30 procent belasting wordt betaald – zou van 4 naar 2,9 procent gaan.

Toejuichen

Bij vermogens van meer dan een ton stijgt het juist tot 4,7 procent, bij vermogens van meer dan een miljoen stijgt het nog verder, tot 5,5 procent.

De linkse Franse ongelijkheidseconoom Thomas Piketty zou dit soort maatregelen toejuichen. Dat ze worden voorgesteld onder leiding van de liberale premier Mark Rutte is vreemd. Hij heeft zijn achterban heel wat uit te leggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.