economie

Baas Bayer: Europese energie-situatie zorgwekkend

Door Wouter van Noort - 19 december 2012

Marijn Dekkers, de Nederlandse bestuursvoorzitter van de Duitse chemiegigant Bayer, is zeer bezorgd over de concurrentie-positie van Europa op energie-gebied. ‘Daar komt een groot probleem aan,’ zegt hij in een interview met weekblad Elsevier.

Dekkers, die ook vice-voorzitter is van de Duitse vereniging van chemiebedrijven, ziet twee grote bedreigingen voor de concurrentie-positie van Europese ondernemingen.

Groot concurrentienadeel

‘De Duitse regering heeft besloten om helemaal te stoppen met kernenergie, zonder dat er een goed alternatief is. In de Verenigde Staten kunnen concurrerende bedrijven gebruikmaken van zeer goedkoop schaliegas, maar dat kan hier ook al niet.’

Dekkers doelt op de politieke weerstand tegen het winnen van gas uit oppervlakkige steenlagen, schaliegas. Die er is in veel Europese landen, waaronder Nederland. Dat zorgt ervoor dat Europese bedrijven die veel energie gebruiken een groot concurrentienadeel kunnen verwachten, aldus Dekkers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.