economie

Huizenmarkt in de lift, verkoop stijgt flink

Door Tom Reijner - 18 november 2013

Na het nieuws donderdag dat Nederland een langdurige recessie achter zich heeft gelaten, maakt ook de huizenmarkt een positieve ontwikkeling door. De verkoop van huizen is in oktober met bijna 17 procent gestegen ten opzichte van oktober vorig jaar.

Het Kadaster, de overheidsinstelling die onder meer onroerend goed registreert, telde 9.929 verkochte huizen, tegen 8.507 een jaar eerder, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers. In vergelijking met september dit jaar trad een stijging van 6,9 procent op.

Stijging

Het aantal verkochte huizen steeg in alle provincies. Zeeland voert met een procentuele stijging van maar liefst 41 procent de lijst aan. In Overijssel was de groei (7,1 procent) het laagst.

Huizenprijzen in Zeeland liggen een flink stuk lager dan het gemiddelde prijspeil in de rest van Nederland. Ook profiteert met name grensregio Zeeuws-Vlaanderen van Belgen die graag een huis willen kopen.

Prijsherstel

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt donderdag bekend hoe de huizenprijzen zich vorige maand hebben ontwikkeld. De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland, liet vorige week al weten dat de eerste signalen van prijsherstel op de woningmarkt zichtbaar zijn.

Maar de huizenprijzen zullen volgens de bank pas volgend jaar echt stabiliseren. Sinds 2008, toen de huizenprijzen op een topniveau lagen, zijn huizen bijna eenvijfde goedkoper geworden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.