economie

Kabinet: geen haast met verkoop ABN AMRO

Door Tom Reijner - 27 november 2013

Het kabinet zal geen haast maken met een beursgang van staatsbank ABN AMRO. Over een jaar wordt bekeken hoe de bank ervoor staat.

Dan wordt beoordeeld of de bank klaar is voor een beursgang, hoe de financiële sector erbij ligt en of er genoeg belangstelling bestaat voor ABN AMRO bij andere partijen, zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag in een Kamerdebat.

Veel Kamerleden zijn bang dat de voorgenomen verkoop van de bank te snel gaat, maar volgens de minister hoeven zij zich daarover geen zorgen te maken.

Bescherming

Dijsselbloem heeft geen bezwaar tegen een overname van ABN AMRO door een buitenlandse partij. De Nederlandsche Bank zal zo’n overname op allerlei punten toetsen en kan besluiten om een verklaring van ‘geen bezwaar’ niet af te geven.

Daarnaast komt er een beschermingsconstructie die ervoor moet zorgen dat een overname twee jaar kan worden tegengehouden. Een dergelijke constructie moet voorkomen dat de bank in de toekomst nogmaals moet worden verkocht en opgesplitst.

Eerder vandaag liet de minister al aan de Tweede Kamer weten dat een beursgang van ABN AMRO de Staat mogelijk 400 miljoen euro kan kosten. Hij hoopt dan ook de bank tegen een lager tarief te kunnen privatiseren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.