economie

Heerts: bezuinigingen voor 2014 echt van tafel

16 april 2013

De samenstellers van het vorige week gesloten akkoord lijken een wedstrijdje touwtrekken te spelen over de bezuinigingen voor 2014. Terwijl de VVD premature vreugde over geschrapte bezuinigingen probeert te onderdrukken, jubelt vakbond FNV er vrolijk op los.

‘Het pakket is écht van tafel,’ zei FNV-voorman Ton Heerts dinsdagochtend over de bezuingingen in het akkoord in een gesprek met de Tweede Kamer.

De vakbondsleider zei vooral blij te zijn met het schrappen van de nullijn in de zorg en voor ambtenaren.

Mensenakkoord

Maar dat dit kabinet, dat juist heeft ingezet op het op orde brengen van het huishoudboekje, in september hoogstwaarschijnlijk alsnog de geldkraan dicht trekt, wil Heerts voorlopig nog niet weten.

‘Dan is er een nieuwe situatie en zijn er nieuwe feiten. Wij hebben een “mensenakkoord” gesloten. De politiek gaat over cijfers,’ zei Heerts.

Imago-schade

Intussen doet de VVD verwoede pogingen om de imago-schade van dit voor de liberalen ongunstige ‘Uitstelakkoord’ te herstellen. ‘Denk maar niet dat de bezuinigingen van de baan zijn,’ riep VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra bij Eva Jinek op Zondag.

De VVD’er wil voorkomen dat extra bezuinigingen voor Nederlanders op Prinsjesdag ‘als een konijn uit de hoge hoed komen’. Want als de economie in de tussentijd niet aantrekt, zijn nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen onvermijdelijk. Dat weet ook vakbondsleider Heerts.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.