economie

Bussemaker: te veel vrouwen teren op hun man

Door Shari Deira - 11 mei 2013

Te veel vrouwen zijn financieel afhankelijk van hun man. Ze zouden zichzelf financieel moeten kunnen onderhouden. Bijna de helft van de vrouwen is economisch niet zelfstandig.

Dat schrijft minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) in een nota die ze heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Bussemaker noemt de situatie ‘onwenselijk’.

Armoede

‘Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat als het inkomen van de man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen,’ zegt Bussemaker tegen dagblad Trouw. In sommige gevallen leidt dat tot regelrechte armoede.

Volgens Bussemaker gebeurt het te vaak dat onderwijskeuzes en -prestaties niet worden vertaald in beroeps- en carrièrekeuzes. Dat is aan vrouwen zelf te wijten.

‘Natuurlijk helpt het als kinderopvang goed geregeld is, maar vrouwen moeten ook af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin,’ zegt Bussemaker. ‘Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen over het feit dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd.’

Idealen

Bussemaker wil het onderwerp vrouwenemancipatie weer op de kaart zetten. ‘Als het geen onderwerp van gesprek meer is dan verdwijnen idealen.’

Het is ‘wezenlijk’ dat vrouwen erover nadenken hoe ze, als het moet, in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Bussemaker zei eerder al dat Nederland wat betreft vrouwenemancipatie ver achter loopt op andere Europese landen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.