economie

Vakbonden komen met reddingsplan voor pensioenen

Door Anna Vossers - 30 mei 2013

Vakbonden en werkgevers zien mogelijkheid voor een pensioendeal. Door een toekomstige belastingmeevaller in te zetten kunnen de pensioenen 10 procent hoger uitvallen dan was voorzien in het regeerakkoord.

Dat meldt De Telegraaf donderdag.

Onderhandelingen

Het kabinet en de werkgevers- en werknemersorganisaties zijn in onderhandeling over de pensioenen. In het ‘reddingsplan’ van de vakbonden en werkgevers kan het kabinet een belastingmeevaller gebruiken om de pensioenen aan te vullen.

In 2016 loopt een overgangsregeling voor vut en prepensioen af. Volgens de werkgevers en werknemers komt daarbij 850 miljoen euro vrij. Dat bedrag zou, in combinatie met 250 miljoen euro die het kabinet beschikbaar stelt, kunnen worden ingezet in een ‘reddingsplan’ voor de pensioenen.

Nederlanders zouden dan tot 2 procent belastingvrij mogen opzij mogen zetten voor hun oude dag, in plaats van de 1,75 procent uit het regeerakkoord. Het plan zou de pensioengerechtigde een 10 procent hoger pensioen opleveren.

Onzeker

Het is de vraag of het kabinet akkoord gaat met het voorstel van de werkgevers- en werknemersorganisaties, omdat het er niet van overtuigd zou zijn dat het belastingvoordeel zo hoog uitvalt als de sociale partners veronderstellen. Ook is het de vraag of de meevaller wel op deze manier mag worden ingezet.

In het regeerakkoord was voor de pensioenvoorzieningen een lastenverzwaring van 3 miljard euro opgenomen. De vakbonden zijn bang dat jonge werknemers hierdoor uiteindelijk lagere pensioenuitkeringen ontvangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.