economie

Economie harder gekrompen in eerste kwartaal dan gedacht

Door Shari Deira - 25 juni 2013

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal meer gekrompen dan in eerste instantie werd gedacht. De economie kromp met 0,4 procent terwijl het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de eerste raming uitging van 0,1 procent.

Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het eerste kwartaal met 1,8 procent. Volgens de eerste raming was dat 1,7 procent, meld het CBS.

Consumptie

Reden voor het negatievere beeld is de consumptie door huishoudens en investeringen, die zijn naar beneden bijgesteld. De consumptie door de overheid is daarentegen iets naar boven bijgesteld.

Het CBS meldt verder dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 51.000 banen minder waren dan in het laatste kwartaal vorig jaar. Volgens de eerste raming bedroeg de daling van het aantal banen 34.000.

Banen

Ten opzichte van vorig jaar daalde het aantal banen in het eerste kwartaal met 121.000. Vooral in de zakelijke dienstverleningen en in de handel en vervoer was het banenverlies groter dan eerder berekend.

Coalitiepartijen VVD en PvdA gaan na het zomerreces onderhandelen over extra belastingverhogingen en bezuinigingen. Het kabinet hoopt dat Nederlanders meer geld uitgeven om op deze manier de economie een zetje te geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.