economie

‘Justitie verspilt miljoenen euro’s door falend ICT-project’

26 juni 2013

De overheid en ICT-projecten, het lijkt nog steeds niet echt te willen lukken. De kosten van een systeem dat papieren strafdossiers overbodig zou moeten maken, zijn met 103 miljoen euro vier keer hoger uitgevallen dan begroot.

Dat blijkt uit een interne evaluatie over het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS), waarover Het Financieele Dagblad beschikt.

Papier

Doordat er is gefaald bij de invoering van het systeem moeten rechters en officieren van justitie langer blijven werken met papieren dossiers. Het programma is eind 2011 in stilte stopgezet, terwijl grote delen ervan ongebruikt blijven.

Uit de evaluatie blijkt dat alleen het Openbaar Ministerie (OM) met het GPS-project werkt voor standaardzaken als winkeldiefstallen. Voor ingewikkelde zaken gebruikt het OM nog steeds papier. De rechterlijke macht maakt nauwelijks gebruik van GPS.

Vrachtwagens

Het project is gefaald onder meer door de slechte afstemming tussen het OM en de rechterlijke macht. Ook zijn er de afgelopen jaren nieuwe doelstellingen opgesteld zonder rekening te houden met de oude.

D66-Kamerlid Magda Berndsen zegt tegen de krant dat er ‘hele vrachtwagens’ met dossiers van de politie naar het OM gaan, waar alle informatie opnieuw moet worden ingevoerd. ‘Als dan ook de rechterlijke macht niet is aangesloten, moet al dat papier nog een keer worden overgedragen.’

Het is niet de eerste keer dat het ministerie van Veiligheid en Justitie faalt als het gaat om ICT-projecten. Zo zijn er problemen met inkoopsysteem Leonardo en heeft de politie te maken met een slechtwerkend systeem voor aangiften.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.