economie

Nederlander Ben van Beurden nieuwe topman Shell

Door Servaas van der Laan - 09 juli 2013

Ben van Beurden wordt de nieuwe topman van olie- en gasconcern Royal Dutch Shell. De Nederlander volgt per 1 januari volgend jaar de Zwitser Peter Voser op.

Dat heeft het Brits-Nederlandse bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Van Beurden is geen onbekende voor Shell. Na in Delft te zijn afgestudeerd als chemisch ingenieur kwam de Nederlander in 1983 direct bij het bedrijf terecht.

Lange carrière

Na een lange carrière die hem door Afrika, Azië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in diverse commerciële en technische functies voerde, werd hij begin dit jaar opgenomen in de directie als Downstream Director.

De 54-jarige Van Beurden volgt zijn leeftijdgenoot Voser op die volgend jaar met vervroegd pensioen gaat. Ook Voser heeft dan ruim vijfentwintig jaar bij Shell gewerkt.

Groei

Shell is ondanks de financiële crisis nog altijd aan het groeien. Over het eerste kwartaal boekte het bedrijf een nettowinst van 5,7 miljard euro, 3 procent meer dan vorig kwartaal.

De successen zijn onder meer te danken vanwege goede resultaten bij de divisie Downstream, de afdeling waar Van Beurden nu nog directeur is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.