economie

Werkloosheid blijft stijgen: 45-plussers hebben het zwaar

Door Shari Deira - 18 juli 2013

Er lijkt maar geen eind te komen aan de stijging van het aantal werklozen in Nederland. In juni steeg de werkloosheid in Nederland tot 8,5 procent. In een half jaar tijd zijn er 100.000 werklozen bijgekomen.

Dat blijkt donderdag uit de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook het aantal werkloosheidsuitkeringen (ww) is toegenomen.

Werkenden

De afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 11.000 werklozen per maand bij. Vooral onder 45-plussers nam het aantal werklozen toe. Onder deze groep steeg het aantal werklozen gemiddeld met 7.000 per maand.

Volgens het CBS hangt de stijging samen met de toegenomen arbeidsparticipatie onder deze groep. Dat vertaalt zich in meer werkenden maar ook in meer werklozen, blijkt uit de cijfers. Bij jongeren tussen de 25 en 45 jaar kwamen er gemiddeld 2.000 per maand bij.

Vorige maand waren er 382.000 lopende ww-uitkeringen, 1 procent meer dan in mei. Het aantal ww-uitkeringen is het afgelopen half jaar met 12 procent gestegen. Vooral in de sectoren zorg en welzijn en handel nam het aantal werkloosheidsuitkeringen toe.

Mannen

Vorige week bleek al uit cijfers dat met name hoogopgeleide jonge mannen het zwaar hebben op de arbeidsmarkt, bleek vorige week al uit cijfers. Na 2009 is de werkloosheid onder deze groep (25 tot 35 jaar) aanzienlijk gestegen. Vorig jaar was ruim 6 procent van hen werkloos, bijna twee keer zoveel als het percentage hoogopgeleide vrouwen.

Nederlanders in grensgemeenten trekken steeds vaker naar Duitsland om aan het werk te gaan. De verwachting is dat dit de komende tijd vaker zal gebeuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.