economie

Actie tegen weglekkende accijns naar buitenland

Door Shari Deira - 01 augustus 2013

Door de verhoging van het hoge btw-tarief in Nederland, lekken honderden miljoenen euro’s aan inkomsten weg naar België en Duitsland. Nederlanders kopen massaal drank en sigaretten in deze landen om geld te besparen.

Tabaksfabrikanten en bierbrouwers beginnen daarom donderdag de campagne ‘Stop de bierbelasting’ tegen de hoge Nederlandse accijnstarieven, bericht De Telegraaf.

Actie

Met de verhoging van het btw-tarief van 19 naar 21 procent dacht het kabinet in de eerste helft van dit jaar 1,4 miljard euro aan accijnsinkomsten binnen te halen. Dat was slechts 1,2 miljard euro, schrijft de krant.

Over het hele jaar komt dat uit op 2,4 miljard euro in plaats van de begrote 2,7 miljard euro, zegt Jan Willem Roelofs, voorzitter van stichting Sigarettenindustrie. Met de actie laten de initiatiefnemers zien in filmpjes op internet dat Nederlanders naar het buitenland gaan om drank en sigaretten te kopen.

Werkgelegenheid

Vorige maand bleek al uit een onderzoeksrapport van Regioplan dat de kosten van de btw-verhoging groter zijn dan de opbrengsten. Doordat Nederlanders vaker drank en sigaretten elders kopen, staat de werkgelegenheid in de sector onder druk.

Roelofs zegt dat ‘accijnsverhoging als instrument om de schatkist te spekken, is uitgewerkt’. ‘Het wederom verhogen van de accijns in 2014, zoals het kabinet wil, getuigt van gebrek aan realiteitszin.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.