economie

‘Kabinet gaat geen 6 maar 8 miljard euro bezuinigen’

13 augustus 2013

Het kabinet is van plan ruim 8 miljard euro extra te bezuinigen, 2 miljard euro meer dan nodig is om aan de eis van Brussel te voldoen. Zo maakt het kabinet geld vrij om in de economie te investeren.

Dat zeggen bronnen in Den Haag tegen Het Financieele Dagblad. Hoewel het zomerreces nog niet voorbij is, komt de top van de coalitie deze week al bijeen om te praten over de maatregelen.

Het Centraal Planbureau komt woensdag met nieuwe cijfers over de economische prognose van volgend jaar. Hierin zijn de effecten van de extra bezuinigingen nog niet doorberekend.

Maatregelen

Hoewel de Rijksbegroting voor volgend jaar pas op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, naar buiten komt, zijn er al maatregelen bekend.

Het pakket van bezuinigingen en lastenverhogingen waarover de coalitie het in maart eens werd, vormt de basis voor volgend jaar. Het kabinet wil de lonen van de publieke sector, behalve de zorg, op de nullijn zetten. Ook worden belastingschijven niet gecorrigeerd voor de inflatie.

Bovendien zou de zorgtoeslag inkomensafhankelijker worden en de vergoeding van medicijnen soberder. VVD en PvdA willen ook ministeries verder korten met 700 miljoen euro en vermogens van particulieren ‘lostrekken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.