economie

Nederlandse industrie sluit 2013 positief af

Door Anna Vossers - 02 januari 2014

De Nederlandse industrie heeft in de laatste maand van 2013 de sterkste groei laten zien in meer dan anderhalf jaar. De groei is zowel te danken aan de export als aan de binnenlandse vraag naar producten.

Dat blijkt uit doorlopend onderzoek bij meer dan 500 bedrijven door economisch onderzoeksbureau Markit Economics.

Bedrijfsomstandigheden

De belangrijkste samengestelde indicator uit het onderzoek, de NEVI PMI, steeg licht van 56,8 in november naar 57,0 in december, de hoogste stand sinds april 2011. In deze NEVI PMI-index worden de omstandigheden van Nederlandse bedrijven bijgehouden door het aantal nieuwe orders, productie, werkgelegenheid, levertijden en voorraad te vergelijken.

Vooral het aantal bestellingen is opvallend hoog: in 2 jaar en 8 maanden is dat niet zo hoog geweest als in december.

Vraag naar grondstoffen

De groei van de industrie wordt nog wel beperkt doordat leveranciers de vraag naar grondstoffen niet aankunnen. De lange levertijd vertraagt de productie.

De toename van de bedrijvigheid leidde in december niet tot meer banen in de industrie. Terwijl in de drie maanden ervoor de werkloosheid in de industriesector afnam, bleef die vorige maand gelijk.

Europa

In de eurozone is de industriële activiteit in december gegroeid van 51,6 naar 52,7, het hoogste tempo in ruim tweeënhalf jaar. Vooral in Zuid-Europa en Duitsland trekt de bedrijvigheid aan.

Een negatieve uitzondering is Frankrijk: de activiteit in de Franse industrie kromp in december harder dan in meer dan een half jaar het geval was geweest. Het aantal banen in de industrie neemt in Frankrijk al meer dan twee jaar onafgebroken af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.