economie

CPB: meer banen door aantrekkende economische groei

18 maart 2014

Door de oplevende economie gaan bedrijven weer meer produceren, waardoor zij meer werknemers nodig hebben. Wel is de arbeidsmarkt de laatste decennia veranderd en dat brengt nieuwe ‘uitdagingen’ met zich mee.

Dat zegt directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Laura van Geest op basis van dinsdag gepubliceerde cijfers. In een toelichting meldt zij dat het normaal is dat het na het aantrekken van de productie even duurt voordat werkgevers nieuwe werknemers aannemen.

Koopkracht

De cijfers van vandaag sluiten aan bij de CPB-ramingen van twee weken geleden. Daaruit bleek dat de economie verder aantrekt met 0,75 procent voor dit jaar en 1,25 procent voor volgend jaar. Het begrotingstekort komt uit onder de 3 procent. De inflatie voor beide jaren wordt geraamd op 1,5 procent.

Ook het koopkrachtcijfer is licht positief: de koopkracht van Nederlanders stijgt dit jaar naar verwachting met 1,25 procent. Vier op de vijf Nederlanders gaan er dit jaar op vooruit, blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws.

Dit komt voornamelijk door lagere zorg- en pensioenpremies en maatregelen van het kabinet.

Oekraïne

Van Geest vindt het moeilijk te voorspellen wat de crisis in Oekraïne en op de Krim zal betekenen voor de economie. Mocht de wereldhandel er gevolgen van ondervinden, dan kan de economische groei dit jaar dalen tot 0,25 procent, in plaats van de geraamde 0,75 procent.

De spanningen op het schiereiland leidden eerder al tot forse verliezen op de Europese aandelenbeurzen. Ook de olieprijs steeg flink.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.