nederland

#JesuisCharlie: Nederland betuigt steun aan Charlie Hebdo

08 januari 2015

Duizenden mensen zijn overal in het land de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo in Parijs. ‘We laten ons onze vrijheid niet afpakken,’ sprak premier Mark Rutte (VVD) op de Dam in Amsterdam.

Van de Dam in Amsterdam tot aan de Grote Markt in Groningen zijn donderdagavond vanaf 18.00 uur mensen de straat opgegaan om stil te slaan bij de aanslag in Parijs. Op hetzelfde moment begonnen vele duizenden in Parijs aan een stille tocht.

Je m’appelle Charlie

In Rotterdam sprak burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) enkele duizenden toehoorders toe op Plein 1940. ‘Vanavond ben ik een Parijzenaar, vanavond heet ik Charlie,’ sprak de burgemeester in het Frans.

De enige juiste reactie op dit geweld kan volgens Aboutaleb zijn door de stem harder te laten horen. ‘Wij laten ons niet de mond snoeren, want de Kalashnikov is niet het instrument dat leidt tot vrede en dialoog.’

Vrijheid is heilig

Op de Dam in Amsterdam sprak premier Rutte de belangstellenden toe. ‘We laten ons onze vrijheid niet afpakken,’ sprak de premier. ‘Haat en geweld mogen en zullen het nooit winnen van respect en verdraagzaamheid,’ zei Rutte.

Ook burgemeester Van der Laan nam het woord. ‘Wij zullen niet wijken, geen millimeter, nooit, en daarom staan we hier… We staan als één Charlie hier,’ sprak de burgervader.

Van Aartsen

In Den Haag hield burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) een toespraak op het Plein. ‘Vandaag zijn wij hier bijeen, verenigd in onze afschuw over wat in Parijs is gebeurd. In hechte verbondenheid met Frankrijk en de Franse bevolking’, zei Van Aartsen. ‘Eensgezind en met open vizier, niet laf verborgen achter bivakmutsen. Niet gebogen, maar rechtopstaand. Rechtopstaand op het fundament van onze democratische beginselen. Tolerant tegenover onze medeburgers. Maar onverzoenlijk tegenover wie onze rechtsstaat aanvalt.’

Op website GeenStijl werd smalend gereageerd op deze woorden. Afgelopen zomer hing de website nog vervolging boven het hoofd vanwege het plaatsen van een cartoon waarop de burgemeester stond afgebeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.