nederland

#Nietmijnislam: Nederlandse moslims nemen afstand van terreur

11 januari 2015

In navolging op de internationale kreet #notinmyname nemen nu ook moslims in Nederland openlijk afstand van terroristen die uit naam van de islam zeggen te handelen. De moslims zijn het zat dat hun religie door kwaadwillenden wordt misbruikt.

‘Genoeg is genoeg,’ is te lezen op de Facebookpagina #Nietmijnislam, ‘Wij weigeren om onze stem niet te laten horen.’

Op de pagina veroordelen Nederlandse moslims de terreuraanslagen in Parijs.

Religie gekaapt

‘We hebben genoeg van diegenen die onze religie van vrede hebben gekaapt. Zij die onze religie van harmonie verminken met hun extreme ideeën en interpretaties. Zij die ons, moslims en niet-moslims, bedreigen en kwetsen omdat wij niet willen leven als zij. Deze personen en groepen claimen dat hun gewelddadige daden gerechtvaardigd worden door de islam. Die gevaarlijke en onjuiste interpretatie van de islam uit zich in intolerantie, onverdraagzaamheid, dwang en geweld. Het meest recente voorbeeld daarvan was de lafhartige moordaanslag in Parijs,’ is te lezen in een bericht op de pagina die overigens vooral lijkt te worden gesteund door autochtone Nederlanders.

‘Wij zijn die moslims die onze Nederlandse democratische rechtsorde respecteren en liefhebben. Wij zijn die moslims die zijn groot gebracht met het idee dat de islam een religie van vrede is. Wij zijn die moslims die onze kinderen vertellen dat we vanuit onze religie respect moeten hebben voor anderen en hun religieuze overtuigingen en meningen. Wij zijn die moslims die geloven dat er geen dwang in de religie bestaat en dat een moord een moord is, ongeacht in wiens naam die gepleegd wordt. Wij zijn die moslims die in Nederland zijn gekomen of geboren, die hier volwassen zijn geworden en waarschijnlijk hier zullen sterven,’ onderstrepen zij.

#Notinmyname

De pagina had zondagmiddag meer dan 17.000 likes, een bescheiden aantal gezien het totale aantal van 1 miljoen moslims in Nederland. Niet alle moslims vinden dat zij verplicht zijn zich uit te spreken tegen iets waar zij niets mee te maken zeggen te hebben. Een oproep van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) om dit wel te doen, kreeg bijval, maar ook veel kritiek.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toch laten veel vrome moslims zich wereldwijd horen. Op Twitter gebeurt dit onder #notinmyname en met #jesuisachmed. De laatste kreet refereert aan Ahmed Marabet, de politieagent die door de terroristen in Parijs werd geëxecuteerd.

Ook veel islamitische landen lieten via officiële kanalen weten de aanslagen in Parijs te verwerpen. Zo noemde nota bene het orthodox-islamitische Saoedi-Arabië de aanslag ‘een laffe terroristische daad’.

Maar er zijn ook andere geluiden te zien op de sociale media. Zo worden de terroristen in Parijs ‘helden’ genoemd omdat ze ‘de profeet hebben geëerd’. Ook worden door jihad-sympathisanten filmpjes geplaatst waarin de terroristische aanslagen worden verheerlijkt.

Omstreden initiatiefnemer

De initiatiefnemer van de pagina #Nietinmijnislam is overigens Mohamed Azahaf, die eerder een petitie steunde tegen de benoeming van Guido van Woerkom als nationale ombudsman.

De achtergrond van Azahaf is opvallend te noemen aangezien hij eerder in juichen uitbarstte toen Theo van Gogh door een moslim op straat werd vermoord. Ook betuigde hij eerder zijn steun aan Osama Bin Laden. Bin Laden was leider van Al-Qa’ida, dezelfde organisatie die verantwoordelijk is voor de terreuraanslagen in Parijs.
Azahaf ontkent tegenover elsevier.nl dat hij de genoemde uitspraken na de dood van Van Gogh heeft gedaan. Wel zei hij tien jaar geleden sympathieën voor Osama Bin Laden te hebben gehad uit ‘rebelsheid’ en ‘onwetendheid’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.