nederland

Krijgt Nederland een speciaal MH17-tribunaal?

Door Elif Isitman - 23 juni 2015

De oprichting van een door de Verenigde Naties gesteund internationaal tribunaal voor MH17 is een optie die door Nederland wordt onderzocht. Het tribunaal zou de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 moeten vervolgen.

Dat melden twee anonieme hooggeplaatste Nederlandse bronnen dinsdag aan persbureau Reuters. Het zou de belangrijkste optie zijn die Nederland momenteel bespreekt met bondgenoten.

Daders

De twee bronnen stellen dat op deze manier de kans het grootst is dat de daders alsnog gestraft worden voor hun daden en dat medewerking van Rusland kan worden afgedwongen. Het tribunaal zou pas kunnen worden opgezet wanneer bekend is wie de daders zijn.

Het tribunaal zou in Nederland gevestigd moeten worden, al is nog niet precies bekend welk rechtssysteem erop toegepast zou worden.

Opties

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt noch ontkent het bericht: het meldt dat de landen van het Joint Investigation Team, bestaande uit Australië, de Verenigde Staten, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne, ‘in voorbereiding op afronding van de diversie onderzoeken de beste opties voor vervolging bekijken.’

De landen ‘consulteren momenteel betrokken landen om steun te zoeken voor de beste optie,’ aldus een verklaring van het ministerie.

De vraag wie schuldig is aan het neerschieten van vlucht MH17 is een klein jaar na dato nog steeds niet beantwoord. Volgens het Openbaar Ministerie is het meest waarschijnlijke scenario dat het vliegtuig is neergeschoten met een van de grond afgeschoten raket.

De VN-Veiligheidsraad nam kort na de dag van MH17 een resolutie aan waarin wordt geëist dat de daders ter verantwoording worden geroepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.