nederland

Bart van U. over moord op zus: ‘Ik zou het zo weer doen’

Door Elif Isitman - 21 juli 2015

Bart van U., hoofdverdachte in de zaak over Els Borst, heeft dinsdag een verklaring afgelegd over de slechte relatie die hij met zijn zus Loïs zou hebben gehad. Hij bekende al eerder haar ‘uit zelfverdediging’ te hebben doodgestoken.

Van U. stond dinsdag in de eerste pro formazitting terecht in de Rechtbank Rotterdam voor het doodsteken van zijn zus, die in januari 2015 werd vermoord in haar woning.

Het Openbaar Ministerie maakte vorige week ook bekend Van U. te vervolgen voor de betrokkenheid bij de dood van oud-D66-minister Els Borst. Zij werd in februari 2014 dood gevonden in de garage bij haar woning in Bilthoven. Van U. kwam als verdachte pas in januari 2015 in beeld, dankzij een DNA-match.

Stofzuigerslangen

Van U. vertelde dinsdag dat zijn zus hem ‘te gronde probeerde te richten’ en dat hij niet anders kon dan haar vermoorden. Onder dezelfde omstandigheden zou hij het zo weer doen, zei hij. Aanwezigen in de rechtbank beschrijven zijn verklaring als ‘zeer onsamenhangend’. Van U. vertelde onder meer over stofzuigerslangen die zijn zus kapot zou maken en over boodschappen die zij zou hebben gedaan waar hij niet op zat te wachten.

Uit zijn verklaring was verder op te maken dat Van U. – zelf afkomstig uit een orthodox christelijk milieu – en zijn zus er andere opvattingen over euthanasie en abortus op nahielden. Deze medische ethische kwesties zaten ook in de portefeuille van oud-minister van Volksgezondheid Els Borst. Van U. zei dinsdag overigens niets over zijn vermeende betrokkenheid bij haar dood.

Inrichting

Wat betreft de moord op zijn zus, zegt Noëlle Pieterse, zijn advocaat, dat Van U. bang is geweest dat hij zou worden opgesloten in een inrichting. Van U. zelf verklaarde dat zijn zus ‘voor alles heeft getekend’: ‘Om mij opgenomen te krijgen, om mij zelfmoord te laten plegen’. Van U. is geruime tijd geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Volgens Pieterse komt in de rapportage naar voren dat Van U. schizofreen en sterk verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn.

De zitting van dinsdag was nog niet inhoudelijk en ging alleen over de dood van zijn zus, en niet over die van Borst. Bij de volgende zitting in september worden beide zaken samengevoegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.