nederland

En weer gaat het mis in AZC Winterswijk

Door Servaas van der Laan - 27 augustus 2015

In een asielzoekerscentrum (AZC) in Winterswijk (Gelderland) is het donderdagavond weer tot geweld gekomen. Onmin onder bewoners liep uit op een steekpartij waarbij één gewonde viel.

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht, zei een politiewoordvoerder. Het is niet duidelijk hoe de steekpartij precies begon. Ook over de identiteit van slachtoffer en dader(s) zijn geen mededelingen gedaan. Er zijn geen aanhoudingen verricht, meldt Omroep Gelderland. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het steekincident.

Agressief gedrag

De steekpartij is het tweede geweldincident in korte tijd in het opvangcentrum aan de Amstelstraat in Winterswijk. Twee weken geleden moest de politie ingrijpen toen een man uit Kameroen zich agressief gedroeg. De agenten losten toen eerst een waarschuwingsschot en schoten daarna gericht in zijn been.

In het azc in Winterswijk is plaats voor vijfhonderd bewoners. Het complex aan de Amstelstraat is in het begin van deze eeuw speciaal voor de opvang van vluchtelingen gebouwd. Het centrum bestaat uit zelfstandige wooneenheden, die later eventueel ook geschikt zijn als senioren- of starterswoningen.

Geweld

Geweld in asielzoekerscentra en aanmeldcentra voor asielzoekers komt geregeld voor. In het interne meldsysteem voor veiligheidsincidenten staan honderden meldingen van agressie-incidenten geregistreerd. In veel gevallen gaat het om intimidatie, scheldpartijen, bedreigingen en ook fysiek geweld.

Als de situatie gewelddadig dreigt te worden, is er in aanmeldcentra een alarmknop voor medewerkers en komt de beveiliging in actie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.