nederland

Nu vecht ook een Nederlandse militair mee met IS

03 september 2015

Een Nederlandse militair heeft zich zeer waarschijnlijk aangesloten bij de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Het gaat om een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht.

Dat heeft minister Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) van Defensie donderdag bekendgemaakt. Hij werkte op de vliegbasis Gilze-Rijen, weet RTL Nieuws.

Aanwijzingen

Defensie ‘heeft aanwijzingen’ dat een ‘actief dienende militair’ zich heeft aangesloten bij de terreurorganisatie in Syrië. Defensie heeft de militair geschorst en hem de toegang ontzegd tot alle systemen en locaties van het Nederlandse leger. Defensie onderzoekt ‘de eventuele schade of gevolgen’ van het incident.

‘Het spreekt voor zich dat uitreizen en zich aansluiten bij ISIS onaanvaardbaar, en bovendien strafbaar is’, zegt minister Hennis . ‘Elk geval van radicalisering is er één te veel. Het is wrang als blijkt dat iemand zich aansluit bij het kwaad, terwijl collega’s hun leven wagen voor de vrijheid van een ander.’

De militair is ‘recent vertrokken’ vanuit Nederland naar Syrië. Het gaat dus niet om een militair die tijdens de Nederlandse missie tegen IS in Irak is overgelopen.

Eerste actieve militair

De fractievoorzitters van de grootste partijen in de Tweede Kamer zijn donderdag via de zogeheten commissie Stiekem geïnformeerd.

Het is de eerste actieve Nederlandse militair die mogelijk is gedeserteerd naar IS. In het verleden zijn er al wel ex-militairen naar Syrië vertrokken om zich daar in de burgeroorlog te mengen.

Ook gaan er nog steeds andere Nederlanders naar Syrië en naar het eveneens onrustige buurland Irak, gemiddeld zo’n vijf per maand. Tot 1 augustus ging het om zo’n 210 mensen. Het aantal terugkeerders is ongeveer 35. Zeer waarschijnlijk sneuvelden 38 Nederlanders bij de strijd in Syrië en Irak. In totaal zitten nu ongeveer 130 Nederlandse jihadisten in de twee landen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.