nederland

Politiebond: ‘Religieuze scheiding in asielcentra hard nodig’

29 september 2015

Migranten moeten in asielzoekerscentra worden gescheiden op basis van etniciteit en geloofsovertuiging. Dat vindt de Nederlandse Politie Bond (NPB).

De vakbond vreest voor grote overlast in de opvangplekken als de migranten willekeurig worden ingedeeld. ‘Voorheen was bij azc’s minimale inzet nodig, maar nu dreigt dat anders te worden,’ zegt Han Busker, voorzitter van NPB, tegen het AD.

Hij denkt dat een scheiding in het belang van zowel de asielzoekers als de politie is. Het zal voor meer rust en veiligheid zorgen volgens Busker.

Duitsland

De NPB neemt met de stellingname het voorbeeld van de Duitse collega’s over. In een aantal deelstaten in Duitsland worden christenen en moslims al van elkaar gescheiden om gewelddadige incidenten te voorkomen.

In Duitsland waren de afgelopen weken verschillende confrontaties waarbij christenen, Jezidi’s en andere bevolkingsgroepen werden aangevallen door moslims.

Asielzoekers in Dresden gingen maandag met elkaar op de vuist. De relschoppers waren volgens politie afkomstig uit Syrië en Afghanistan. Eerder waren er rellen in een asielzoekerscentrum in de Duitse plaats Suhl.

Ook in Nederland bleef het niet altijd even rustig in de asielzoekerscentra. In het Utrechtse Overberg braken vorige week donderdag vechtpartijen uit en zondag ging het volgens RTV Oost eveneens mis in Almelo.

Terugsturen

Reden genoeg voor SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij om de gewelddadige migranten het recht op asiel af te nemen. Volgens Van der Staaij staat dat al in de Vreemdelingenwet, maar dit wordt nog onvoldoende nageleefd door het kabinet.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is het eens met collega Van der Staaij. Hij vindt dat asielzoekers die zich schuldig maken aan geweld of intimidatie direct teruggestuurd moeten worden.

Zijlstra zegt dinsdag in De Telegraaf ‘te walgen van asielzoekers die onze normen en waarden niet delen, maar er een sharia-opvatting op nahouden’.

Hij denkt dat de ultraconservatieve moslims de liberale rechtstaat onder druk zetten. ‘Asielzoekers die denken hier de sharia te kunnen invoeren, kunnen beter asiel aanvragen in een islamitisch land als Saudi-Arabië.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.