nederland

‘Samsom is de bedrijfsleider van dit kabinet’

08 september 2015

Felix Rottenberg, leider van de selectiecommissie van de Tweede Kamer, ziet in Lodewijk Asscher een geschiktere partijleider. Samsom zou minister van Energie moeten worden.

Het blijft rommelen binnen de PvdA. Dit keer is het partijleider Diederik Samsom die er in Vrij Nederland van langs krijgt.

PvdA-coryfee Felix Rottenberg vindt Samsom niet meer dan ‘de bedrijfsleider van dit kabinet’. ‘Mannen als Samsom en Dijsselbloem hebben zich aan dit kabinet gecommitteerd. Ze geloven nog steeds dat de PvdA het op deze manier redt. Dat is niet zo!’ zegt Rottenberg.

De kritiek van Rottenberg is relevant, aangezien hij de commissie leidt die de kandidaten selecteert voor de Tweede Kamerfractie van de PvdA in de komende kabinetsperiode.

Liever Asscher

De kans lijkt klein dat Samsom aanblijft als fractievoorzitter. ‘Hij is een ecologisch bewogen man die zich zou kunnen ontwikkelen tot een geweldige minister van duurzaamheid in een volgend kabinet.’

De huidige minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher is volgens Rottenberg meer geschikt als partijleider. In een komende kabinetsperiode houden de sociaaldemocraten naar verwachting een veel kleinere fractie over. Volgens Rottenberg moeten daar ‘vijf tot zes nieuwkomers’ in zitten ‘die de sociaal-democratische waarden in de praktijk kunnen brengen’. Asscher is daar erg mee bezig, vindt Rottenberg. ‘Die heeft het in zich’.

Spekman

Partij-prominenten van de PvdA lijken deze dagen een media-campagne gestart te zijn waarin een nieuwe koers uiteen wordt gezet.

Voorzitter Hans Spekman zei zaterdag in de Volkskrant dat de PvdA weer moet durven zich af te zetten tegen de VVD. ‘We moeten weer diametraal tegenover de VVD durven te gaan staan,’ zei Spekman.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.