nederland

Wat u moet weten over Prinsjesdag 2015

15 september 2015

Wat de plannen zijn van het kabinet die op deze Prinsjesdag worden bekendgemaakt, is al een tijd duidelijk. Alleen de toespraak van koning Willem-Alexander is nog echt nieuw.

Toch zijn er nog meer dingen die u moet weten op deze derde Prinsjesdag van de Koning. Dit zijn de belangrijkste punten.

1. Boodschap kabinet

De begroting die het kabinet dinsdag presenteert, is positiever dan die van voorgaande jaren. Na jaren van extra lastenverzwaringen, krijgt de burger een deel terug. Het kabinet verlaagt de lasten van burgers en bedrijven volgend jaar met 5 miljard euro.

RTL Nieuws onthulde eerder al de belangrijkste maatregelen:

  • Er komt een lastenverlichting van 5 miljard euro op arbeid. ‘Werkenden krijgen meer te besteden, dat is goed voor de economie.’
  • Defensie krijgt extra geld: 345 miljoen en 60 miljoen euro structureel voor missies.
  • De kwaliteit zorginstellingen moet omhoog dankzij een investering van 210 miljoen euro.
  • Gemeenten krijgen 60 miljoen euro om te zorgen dat alle peuters twee ochtenden naar de kinderopvang kunnen.
  • Kraamverlof voor partners wordt verlengd van twee naar vijf dagen. Dit kost 74 miljoen euro.
  • Er wordt 538 miljoen euro vrijgemaakt voor de asielinstroom en 110 miljoen euro voor opvang in de regio.
  • Het kabinet past een vermogensrendementsheffing aan, hierdoor stijgt de heffingsvrije voet tot 25.000 euro.
  • Voor het loonakkoord binnen de publieke sector wordt een bedrag van 1,3 miljard euro per jaar beschikbaar gesteld.

2. Gouden Koets

Het kenmerkende voertuig voor Prinsjesdag is dinsdag voorlopig voor het laatst te zien. De koets zal drie tot vier jaar uit de roulatie zijn voor groot onderhoud. De Koning en Koningin zullen voor ceremoniële taken voorlopig gebruikmaken van de Glazen Koets, die sinds dit voorjaar weer inzetbaar is.

Koningin Wilhelmina kreeg de Gouden Koets in 1898 ter ere van haar inhuldiging. De Gouden Koets werd voor het eerst gebruikt op 7 februari 1901 bij het huwelijk van koningin Wilhemina met Prins Hendrik. Het onderhoud is gericht op vier onderdelen: het onderstel, de kast, de stoffering en de bok.

3. Koffertje

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën zal om 15.00 uur het koffertje met de miljoenennota en de rijksbegroting aanbieden aan de Tweede Kamer. In zijn begeleidende toespraak zal Dijsselbloem zeggen dat het beter gaat met Nederland, maar dat we er nog niet zijn. De vlag kan nog niet uit.

Hoewel de begroting in Den Haag al een feestbegroting wordt genoemd, wil Dijsselbloem daar niet van spreken. De overheid geeft nog steeds meer geld uit dan er binnenkomt.

4. Hoedjes?

Een van de tradities die gepaard gaan met Prinsjesdag is de ‘hoedjesparade’. Of de hoeden dit jaar blijven zitten, is nog maar zeer de vraag. Weeronline verwacht voor vandaag onstuimig weer. Vooral in de kustprovincies komt er een harde tot stormachtige wind.

5. Verwachtingen

Ook al gaat het wat beter met de economie, uit enquêtes blijkt dat Nederlanders nog maar weinig vertrouwen erin hebben dat zij er volgend jaar op vooruit gaan.

Volgens een enquête van het economisch bureau van ING verwacht 37 procent van de respondenten dat een gemiddeld huishouden er volgend jaar op achteruit zal gaan. Dit terwijl huishoudens er volgens de kabinetsplannen juist op vooruit gaan.

‘Het lijkt erop dat dit nieuws nog niet alle consumenten heeft bereikt, of hen toch onvoldoende zekerheid biedt. “Eerst zien, dan geloven”, zo lijkt de heersende houding,’ meldde de bank maandag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.