nederland

Zo wil Rutte binnen acht weken de migratiestroom terugdringen

Door Lilit Martirosova - 20 januari 2016

Premier Mark Rutte (VVD) heeft gewaarschuwd dat ‘de tijd dringt’ als het gaat om de migratiecrisis in Europa. In de komende acht weken moeten oplossingen voor de migratiecrisis zijn gevonden, vindt Rutte. Het aantal migranten kan namelijk weer flink omhoog gaan de als de lente eenmaal begint.

De premier sprak woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg over de prioriteiten van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Het indammen van het aantal migranten dat naar Europa komt, staat nog altijd hoog op het lijstje van de premier.

Gevolgen

Dinsdag zei voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk dat Nederland maximaal acht weken heeft om resultaten te boeken. Tusk zei zich aan te sluiten bij premier Rutte, die eerder een soortgelijke termijn noemde.

‘Anders vrees ik dat er einde komt aan het paspoortvrij reizen in de Schengenzone,’ aldus Tusk.  Woensdag herhaalde de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker deze woorden en hamerde op het belang van de Schengen. ‘De gevolgen van een einde van de Schengenzone zijn niet te overzien. We moeten de binnengrenzen veilig stellen en de buitengrenzen bewaken,’ aldus Juncker.

Maatregelen

Een belangrijke manier om de stroom migranten in te dammen is het inzetten van een Europese grens- en kustwacht, een sterkere en grotere formatie dan het huidige Frontex. Een ander belangrijk verschil met Frontex: bij een Europese Grenswacht leveren landen een groot deel van hun soevereiniteit in omdat de EU kan beslissen de Europese kust- en grenswacht zonder toestemming van een lidstaat in te zetten.

Omdat veel lidstaten hier tegen zijn, kan het nog lang duren voordat er daadwerkelijk zo’n grenswacht komt. De premier wil daarom, om binnen zes tot acht weken resultaten te boeken, op korte termijn de al bestaande hotspots in Griekenland en Italië uitbouwen. Daarnaast is het volgens Rutte belangrijk om resultaten te boeken met de deal die Europa heeft gesloten met Turkije.

Oud

De maatregelen die de premier opsomde, zijn niet nieuw. Ze zijn al uitgezet door de EU, maar dat leidde niet tot de gewenste daling van migranten. Volgens de premier gaat het nu wél werken, omdat er op alle fronten tegelijkertijd gestreden gaat worden.

‘We moeten een eind maken aan het idee dat vluchtelingen kunnen kiezen naar welk land ze gaan, dit moet Europa zelf beslissen door middel van het eerder vastgestelde herverdelingssysteem. Dit is alleen mogelijk als de hotspots op Griekenland naar behoren werken, anders kunnen we niet vaststellen hoeveel migranten Europa binnenkomen,’ zei Rutte.

Irritant

Om de breed gedragen irritatie over de Europese Unie weg te nemen zijn zichtbare resultaten nodig, meent Rutte. Het nakomen van beloften, vooral in het licht van de vluchtelingencrisis, moet volgens de premier ‘de nieuwe stijl’ worden. ‘Zonder een gezamenlijk gevoel van verantwoordelijkheid lukt het niet de migratiecrisis te bezweren,’ aldus Rutte.

Nederland is dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie. Het voorzitterschap van de EU is een positie die elke zes maanden door een andere lidstaat word bekleed. Het land leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie en mag raden organiseren in het eigen land. Ook kan de voorzitter nieuwe onderwerpen op de politieke agenda zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.