nederland

Asieldebat: Zijlstra zinspeelt op sluiten Nederlandse grenzen

Door Elif Isitman - 11 februari 2016

De VVD wil ‘nationale maatregelen’ als premier Mark Rutte er niet in slaagt in Europees verband de instroom van asielzoekers in te dammen. De partij lijkt daarmee te hinten naar het sluiten van de Nederlandse grenzen.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra deed dat voorstel donderdag tijdens het Tweede Kamerdebat over de migratiecrisis.

Voorjaar

Het aantal binnenkomende asielzoekers moet nog voor aanvang van het voorjaar naar beneden gaan, zei Zijlstra. Hij stelde midden-maart als einddatum voor, ook in verband met de verbeterende weersomstandigheden. Als die deadline niet gehaald wordt, moet Nederland zelf stappen ondernemen. Rutte zelf beloofde eerder al het aantal migranten voor het voorjaar ‘tot nul’ te brengen

Eerder op donderdag zei de VVD-fractievoorzitter ‘geen enkele maatregel op voorhand uit te sluiten’. De opmerking leidde tot kritiek van andere partijen. Hij gaf geen specifieke invulling aan eventuele maatregelen. Onder meer D66-leider Alexander Pechtold noemt de door Zijlstra gestelde deadline ‘volstrekt onrealistisch’.

Tot nu toe heeft alleen PVV-leider Geert Wilders expliciet opgeroepen tot het sluiten van de grenzen. Dat deed hij ook donderdag weer. Andere partijen zijn daar faliekant op tegen, maar bij de VVD lijkt zich nu toch een lichte verschuiving voor te doen.

Portemonnee

Rutte wilde niet ingaan op een eventueel plan B van het kabinet, voor als een Europese oplossing niet van de grond komt. Nederland probeert nu als voorzitter van de EU de landen op een lijn te krijgen voor de herverdeling van migranten, en bij de samenwerking met Turkije om ervoor te zorgen dat de migratiestroom naar Griekenland stokt.

Het ‘plan-Samsom’ waar de PvdA-leider onlangs mee kwam maakt daar ook deel van uit. Hij stelde voor dat Griekenland die onverhoopt toch Griekenland bereiken, snel in hotspots worden opgevangen voor registratie en beoordeling voor verdere asielaanvraag. Als dat laatste niet van toepassing is, moeten deze migranten zo snel mogelijk terug naar Turkije worden gebracht.

De VVD is inmiddels bereid de portemonnee te trekken om buurland van Syrië te ondersteunen bij het opvangen van vluchtelingen. Voorwaarde daarvoor is wel dat migranten alleen ‘op uitnodiging’ vervolgens naar de EU kunnen komen, en anders in de regio blijven. Zijlstra zei donderdag dat het kabinet meer geld vrij moet maken, naast de 3 miljard die Turkije al van de EU ontvangt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.