Jean Dohmen

Prijsdalingen zijn voorbij. Politici, laat huizenmarkt nu met rust!

Door Jean Dohmen - 12 juli 2013

De grootste prijsdalingen op de huizenmarkt lijken voorbij. Door de lage hypotheekrente is het voor kopers een prima tijd om hun slag te slaan. Voor het verder herstel is het van groot belang dat politici de huizenmarkt met rust laten.

Het gaat alweer wat minder slecht met de huizenmarkt. Die conclusie kan worden getrokken uit de jongste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De prijzen daalden in het tweede kwartaal nauwelijks ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Er worden ook weer meer huizen verkocht.

Natuurlijk is de malaise op de huizenmarkt daarmee niet opeens voorbij. Maar er zijn voldoende signalen dat de bodem niet alleen in zicht is, maar ook in de loop van de komende twaalf maanden bereikt wordt. Prijzen zullen dan stabiliseren, en het aantal verkochte huizen toenemen. In Amsterdam, van oudsher een sterke markt, lijkt dat inmiddels al het geval.

Lage rente

De lage hypotheekrente speelt daarbij ongetwijfeld een rol. De betaalbaarheid van huizen is door de combinatie van gedaalde prijzen en lage rente flink toegenomen. Door het groot aantal huizen dat te koop staat hebben kopers niet alleen volop keuze, maar ook alle ruimte om scherp met verkopers te onderhandelen.

Voor het herstel van de huizenmarkt is het wel van belang dat de overheid geen nieuwe maatregelen neemt waardoor prijzen opnieuw onder druk komen te staan. De prijsdalingen van de laatste jaren zijn voor een belangrijk deel veroorzaakt door de overheid: kopers mochten minder lenen en de rente van nieuwe aflossingsvrije hypotheken is fiscaal niet meer aftrekbaar.

Rust

De komende jaren wordt bovendien de renteaftrek voor de hogere inkomens stapje voor stapje beperkt. Nog steeds zijn er, vooral linkse politici die vinden dat die maatregelen niet ver genoeg gaan. Zij pleiten voor een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Dat zou het prille herstel op de huizenmarkt in één klap teniet kunnen doen.

De huizenmarkt is nu vooral gebaat bij rust. Kopers en verkopers hebben zich neergelegd bij de nieuwe, door de overheid opgelegde spelregels. De markt moet nu zijn werk kunnen doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.