Jelte Wiersma

Zou het waar zijn: wil Amsterdam bambi’s afschieten?

21 augustus 2013

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil na jarenlange, emotionele discussies de damherten in de Waterleidingduinen bij Zandvoort afschieten. Maar dat betekent niet dat het gebeurt. De Amsterdamse raad is er ook nog, en die is vaak losgezongen van de realiteit.

Amsterdam schiet geen bambi’s af. Dat was de informele mening van het gros van de Amsterdamse politici. Dieren zijn immers knuffelbaar en lief. Deze bizarre aanname heeft ertoe geleid dat het aantal damherten in de Waterleidingduinen sinds 2009 verviervoudigde naar 2.000 dieren.

Zandvoort

Het gebied aan de Noordzeekust is eigendom van Amsterdam en zorgt voor de voorziening van leidingwater. Daarom beslist Amsterdam wat er gebeurt. Tot wanhoop van de besturen van de provincie Noord-Holland en de omliggende gemeenten.

In Zandvoort sloopten die lieve bambi’s plantsoenen, tuinen en veroorzaken verkeersongevallen. Afschieten die dieren, zo luidde de noodkreet. Amsterdam weigerde want afschieten was zielig.

Hek

De stad bouwde als tegemoetkoming aan de omwonenden voor miljoenen euro’s een hek rond het gebied met een lengte van twaalf kilometer.

Het resultaat: 200 dieren verhongerden. De damherten waren gewend de sappige weilanden af te grazen. Met het hek ervoor konden ze er niet meer bijkomen en omdat het er zoveel zijn, ontstond een tekort aan voedsel.

Dierengevangenis

Het Amsterdamse college ziet al een aantal jaren in dat het zo niet langer kan. Het college is voor afschot, zodat de populatie wordt beperkt, er genoeg voedsel voor de overblijvers is en de overlast in de omgeving verdwijnt.

De raad is tot nog toe altijd tegen. Ze laten liever damherten in hun dierengevangenis verhongeren dan ze pijnloos af te schieten.

Nieuw voorstel

Het college – inmiddels ook wanhopig – kwam daarom vandaag met een nieuw voorstel. Afschot – en eventueel zelfs verplaatsing van de damherten – wordt in het najaar aan de raad voorgelegd.

Het zou de vaak wereldvreemde Amsterdamse raadsleden sieren als ze na het echec van afgelopen winter eindelijk tot het inzicht komen dat het jachtgeweer zo snel mogelijk uit de schuur moet worden gehaald om de familie bambi ten bate van mens en dier te decimeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.