Gerlof Leistra

Politie-acties zijn schadelijk en brengen oplossing niet dichterbij

22 april 2015

Agenten die boos zijn over de wording van de Nationale Politie, misbruiken hun macht door files te veroorzaken. Hun ontevredenheid is begrijpelijk, maar hun looneis onrealistisch en hun acties schadelijk. Alsof een stakende brandweer zelf overal de fik insteekt.

Dat agenten actievoeren voor een hoger salaris en ontevreden zijn over de moeizame wording van de Nationale Politie, is begrijpelijk.

Maar door het veroorzaken van files in het hele land misbruiken ze hun macht en veroorzaken grote hinder en schade voor burgers en ondernemers die volkomen onschuldig zijn.

De invloedrijke vakbonden liggen op ramkoers. Ze eisen 3 procent meer loon voor de 62.000 politiemensen. Daarnaast hebben ze al maanden een conflict met de politieleiding en korpschef Gerard Bouman. De samenvoeging van de 26 regiokorpsen verloopt chaotisch.

Ruim tweeduizend agenten vechten hun nieuwe positie aan bij de rechter. Toppers verlieten het korps gefrustreerd.

Onrealistisch

Verantwoordelijk minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie staat voor een lastige opgave. Een minimale  salarisverhoging moet hij kunnen regelen, maar 3 procent is in de huidige economische omstandigheden onrealistisch.

Toch zal de minister iets moeten doen om de impasse te doorbreken. Het laten vallen van Bouman lost niets op. Als de situatie verder escaleert, raakt hij nog zwaarder beschadigd. Maar het zou raar zijn om juist de man op te offeren die in opdracht van de minister de reorganisatie doorvoert.

Beste vriend

Intussen doen de bonden er verstandig aan om hun actieplan publieksvriendelijk te maken. Lamleggen van het verkeer levert weinig krediet op.

Juist de politie moet zich aan de verkeersregels houden. Alsof een stakende brandweer zelf overal de fik insteekt. De politie pretendeert de beste vriend van de burger te zijn. Gedraag je daar dan ook naar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.