Jelte Wiersma

Goed dat Oost-Europese landen niet buigen voor Duits-Frans dictaat

15 september 2015

Duitsland, dat de deur opende voor migranten, dacht EU-afspraken te mogen breken en andere landen de consequenties te kunnen opdringen. Gelukkig hebben vier Oost-Europese lidstaten Europa behoed voor nog meer Duitse immigratiedwalingen.

Zeldzaam schandalige machtspolitiek bedreven de Duitsers en Fransen maandagavond in Brussel. Als vier Oost-Europese landen niet akkoord zouden gaan met een verplichte automatische verdeelsleutel voor immigranten, zouden zij mogelijk minder EU-geld krijgen.

Gelukkig lieten Roemenië, Hongarije, Tsjechië en Letland zich niet intimideren. Ze hebben groot gelijk dat ze niet de chaos willen oplossen die vooral Duitsland heeft veroorzaakt.

Advertentie

De Brussel-top van maandagavond van migratieministers werd georganiseerd omdat nauwelijks een Unieland zich aan de immigratieafspraken houdt. De Europese buitengrens wordt niet bewaakt, de landen van eerste aankomst (Griekenland en Italië) sturen immigranten ongeregistreerd – en dus illegaal – door naar het noorden, en Duitsland heeft tegen alle afspraken in de grens geopend.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zette daarmee een advertentie die binnen korte tijd honderdduizenden immigranten uit onder meer opvangkampen en huizen in het veilige Turkije naar Duitsland deed komen.

Toen dat uit de hand liep, fluisterde zij met Franse steun de Europese Commissie in om voor de tweede keer met een plan te komen om alle EU-landen verplicht immigranten te laten opnemen. Dat zou betekenen dat immigranten die op Merkels uitnodiging ingingen, worden geplaatst in landen waar zij niet naartoe willen. En die landen verwelkomen die immigranten vaak niet – wijs geworden door de West-Europese immigratieproblemen.

Solidair

Roemenië, Hongarije, Tsjechië en Letland kregen daarop het verwijt niet solidair te zijn. Maar solidariteit betekent elkaar bijstaan. Het betekent niet dat Duitsland en Frankrijk Europese afspraken mogen breken en dat ze andere landen mogen dwingen de gevolgen te accepteren.

In tegenstelling tot de vaak buigzame Nederlandse regering accepteren deze Oost- en Midden-Europese landen geen Duitse dictaten. Duitsland mag de zelf gecreëerde chaos ook zelf oplossen. Het zorgt er hopelijk voor dat de Duitsers zich voortaan niet meer zo onverantwoord gedragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.