nederland

Elsevier-onderzoek: de beste ziekenhuizen van 2013

Door Arthur van Leeuwen - 29 oktober 2013

Welke ziekenhuizen bieden veilige en up-to-date medisch zorg, welke zijn het meest patiëntgericht? In de nieuwste editie van Elseviers ‘De beste ziekenhuizen’ haalt het Medisch Centrum Alkmaar de hoogste score, met kleine voorsprong op een kopgroep van zestien ziekenhuizen.

Voor het eerst dit jaar zijn de universitair medische centra afzonderlijk vergeleken: de hoogste score voor het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. In totaal zijn 91 ziekenhuizen beoordeeld aan de hand van 542 indicatoren voor de kwaliteit van de zorg.

Aandacht voor patiënt

Het meest patiëntgericht zijn het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam en het Ziekenhuis Bronovo in Den Haag. Daar is de dienstverlening aan de patiënt het best, en zijn de wachtlijsten naar verhouding kort.

Het Ikazia Ziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, het Medisch Spectrum Twente in Enschede en het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel bieden de meest veilige en up-to-date medische zorg.

Openbare gegevens

Ook dit jaar zijn alle ziekenhuizen door Elsevier beoordeeld met ondersteuning van bureau SiRM. Daarbij is gebruikgemaakt van openbare gegevens die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het College voor Zorgverzekeringen en het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zijn de volumenormen voor operaties meegeteld, zoals de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten die hanteren.

Het resultaat is geen ranglijst, maar een vergelijking van ziekenhuizen ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Acht ziekenhuizen bleven het verst onder het gemiddelde, met een laagste score voor het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal.

Ervaringen

Naast de beoordeling van ziekenhuizen publiceert Elsevier ervaringen van patiënten die zijn behandeld aan spataderen, rughernia, goedaardige en kwaadaardige borsttumoren. De oordelen zijn afkomstig van uitgebreide enquêtes die verzekeraars laten houden. Verder analyseerde bureau SiRM de jaarverslagen van alle ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat voor twaalf ziekenhuizen de situatie precair is.

Nieuw dit jaar is een ‘transparantiemeter’. Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond en het Isala in Zwolle zijn het meest open van alle ziekenhuizen over het eigen functioneren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.