nederland

Illegalen protesteren in slaapzakken bij PvdA-congres

27 april 2013

Tientallen vluchtelingen protesteren zaterdagochtend voor de ingang van het Expo WTC-gebouw waar de PvdA een partijcongres houdt. De illegalen demonstreren hun protest door in slaapzakken voor de hoofdingang te liggen.

‘Waar zijn jullie principes?’ en ‘Vluchten doe je niet voor de lol,’ is te lezen op de spandoeken die de protestvoerders bij zich dragen.

De illegalen grijpen het PvdA-congres aan om de publiciteit te zoeken omdat daar zaterdag de strafbaarstelling van illegaliteit wordt besproken.

Niet menswaardig

Ze vinden dat ze door dit kabinet op straat zijn gezet. ‘Totaal rechteloos, zonder huis, zonder zorg, zonder enig vooruitzicht op menswaardig bestaan,’ zo is in een verklaring te lezen.

In het Regeerakkoord hebben de VVD en de PvdA met elkaar afgesproken dat het kabinet uitgewezen illegalen wettelijk strafbaar gaat stellen. Dit plan is niet populair onder de sociaaldemocraten, maar in ruil kregen zij onder anderen het bij de VVD omstreden kinderpardon.

Verzet

Toch lijkt een half jaar na het zetten van de handtekening een deel van de PvdA-achterban nu opeens in verzet te komen. Op het congres in Leeuwarden zal een petitie tegen het plan worden aangeboden.

Partijvoorzitter Hans Spekman heeft aangekondigd dat hij een werkgroep gaat oprichten die het kabinetsplan moet gaan onderzoeken. Fractievoorzitter Diederik Samsom heeft zaterdag aangekondigd dat het plan sowieso doorgaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.