nederland

Overheid heeft gefaald in zaak Russische activist

12 april 2013

De Nederlandse overheid heeft onzorgvuldig gehandeld in de zaak van de Rus Aleksander Dolmatov. De activist pleegde zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) noemt de bevindingen ‘buitengewoon ernstig’.

Dat zei Teeven vrijdag in reactie op het onderzoek van de Inspectie van Veiligheid en Justitie. Dolmatov vroeg in Nederland politiek asiel aan maar zijn aanvraag werd afgewezen. Hij vreesde dat hij in Rusland zou worden vervolgd. In januari pleegde hij zelfmoord.

Systeem

Volgens de Inspectie is Dolmatov ten onrechte in vreemdelingenbewaring gesteld omdat zijn advocaat op tijd beroep had aangetekend tegen de afwijzing. Dat is niet goed verwerkt in het systeem van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Dolmatov deed al eerder een zelfmoordpoging in een arrestantencomplex in Dordrecht, maar er is toen ten onrechte geen arts ingeschakeld. Ook toen de Rus naar Rotterdam moest, is er bij het inschatten van zelfmoordneigingen geen arts geweest.

Vraag

De Inspectie zegt dat het de vraag is of zorgvuldiger handelen tot een andere afloop zou hebben geleid. Die vraag valt niet te beantwoorden.

Teeven zegt dat hij volledig politiek verantwoordelijk is en hij wil zo snel mogelijk verantwoording afleggen in de Tweede Kamer. Hij zegt diep geraakt te zijn door de zelfmoord van Dolmatov en door de fouten die zijn gemaakt. ‘Het is buitengewoon tragisch wat er is gebeurd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.