nederland

Groep asielzoekers op Schiphol in hongerstaking

Door Claartje Vogel - 06 mei 2013

In een detentiecentrum op Schiphol zijn 21 asielzoekers gestopt met eten omdat ze ontevreden zijn over hun behandeling. De hongerstakers zijn nog niet uitgeprocedeerd, maar zitten vast omdat ze via Schiphol Nederland binnenkwamen.

Dat meldt dagblad Trouw. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn zes asielzoekers vorige week dinsdag gestopt met eten, de overige hongerstakers begonnen een dag later.

Onderzoek

‘De Immigratie- en Naturalisatiedienst, Dienst Justitiële Inrichtingen en Dienst Terugkeer en Vertrek onderzoeken wat ze voor deze mensen kunnen betekenen, zodat ze met hun actie stoppen,’ zegt de woordvoerder van het ministerie.

Van half tien ’s avonds tot acht uur ’s ochtends zitten de Schiphol-asielzoekers vast in hun cel. De hongerstakers klagen dat ze worden behandeld als criminelen, terwijl ze alleen maar asiel hebben aangevraagd.

Detentie

Asielzoekers worden standaard vastgezet als zij via Schiphol Nederland binnenkomen. Zij moeten hun asielaanvraag in detentie afwachten. Jaarlijks komt ongeveer 9 procent van de asielaanvragers binnen via de luchthaven.

Als ze via land binnenkomen, worden ze in een open asielzoekerscentrum ondergebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.