nederland

Inspectie pakt blunderende artsen harder aan

Door Anna Vossers - 22 mei 2013

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat blunderende artsen harder aanpakken. Dokters die per ongeluk een verkeerd been, oog of arm opereren krijgen voortaan met de tuchtrechter te maken.

Dat zegt de Inspecteur-Generaal van de IGZ, Ronnie van Diemen-Steenvoorde, woensdag in dagblad Trouw.

Links-rechtsverwisselingen

Zo’n tien tot vijftien keer per jaar opereert in Nederland een arts een patiënt aan de verkeerde zijde van het lichaam, met ernstige gevolgen voor de zieke. Tot nu toe kon het voorkomen dat de IGZ, de instantie die de kwaliteit van het werk van artsen controleert, in zo’n geval geen onderzoek deed, maar een onderzoek van het ziekenhuis afwachtte. Dat gaat nu veranderen, aldus Van Diemen: ‘We zullen in dat geval direct zelf onderzoek doen en kijken naar de mogelijkheid om een tuchtprocedure te starten tegen de opererende arts’.

Om zulke links-rechtsverwisselingen te voorkomen zijn er al afspraken dat een operatieteam een ‘time out’ neemt op de operatiekamer, om met behulp van een vragenlijst vast te stellen of de patiënt aan de juiste kant wordt geopereerd. Toch komen dit soort fouten nog steeds voor.

Onaangekondigde controle

Slecht-functionerende artsen, ziekenhuizen en zorginstellingen worden het als het aan de topvrouw van de IGZ ligt voortaan strenger aangepakt, niet alleen bij links-rechtsfouten. Als sterftecijfers niet kloppen of opvallend hoog zijn, gaat de IGZ ‘eerder over tot sluiting’, zegt Van Diemen. Ook kunnen artsen vaker een onaangekondigd bezoek van een inspecteur op de operatiekamer verwachten.

De veranderingen bij de IGZ komen niet onverwacht. Afgelopen jaren was de IGZ vaak in het nieuws als tandeloze tijger, onder meer omdat ze niet ingreep bij blunderende artsen zoals de aan alcohol verslaafde neuroloog Jansen Steur. De Ombudsman, die een rapport schreef naar aanleiding van ernstige fouten bij een baby die in het Universitair Medisch Centrum Groningen bij een operatie hersenschade opliep, constateerde ook dat de Inspectie faalde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.