nederland

Onderzoek: werknemers leveren fors aan koopkracht in

Door Arthur van Leeuwen - 29 mei 2013

Hoewel Nederlandse werknemers in 2012 wel 1,3 procent meer salaris kregen, leverden ze door inflatie fors aan koopkracht in. Dat blijkt uit onderzoek door Elsevier en Berenschot.

De taxichauffeur, bode en schoonmaker kwamen er nog goed vanaf, net als de piloot. Maar verder leverden bijna alle Nederlanders fors aan koopkracht in. De gemiddelde werknemer verdiende 1,3 procent meer salaris in 2012 dan in 2011. Maar de inflatie van 2,5 procent maakte dat bijna iedereen van minder moest rondkomen.

Werkend Nederland

Dat blijkt uit de jaarlijkse publicatie ‘Wie verdient wat?’, gebaseerd op onderzoek door managementadviesbureau Berenschot. Elsevier en Berenschotpresenteren elk jaar een overzicht van 257 functies plus beloning, een dwarsdoorsnede van wat werkend Nederland verdient, van hoog tot laag.

Hoogste in de lijst is de voorzitter raad van bestuur van een middelgrote organisatie, met maximaal 588.000 euro bruto. Onderaan staan caissiere, vakkenvuller en de assistent-boekbinder die maximaal 23.000 euro bruto verdienen. De snelste stijger van het jaar is de taxichauffeur die er gemiddeld 5,3 procent op vooruitging.

Best Betaald

Speciaal voor deze editie ging Berenschot na hoeveel werknemers eigenlijk verdienen: ofwel, aan ‘stille’ extra’s ontvangen waarvoor hun werkgever betaalt. Van iPad tot een kopje koffie.

De analyse van salarissen door Berenschot is gebaseerd op een eigen jaarlijkse enquête onder bedrijven en overheidsorganisaties, en actuele data waaronder geldende cao’s. Buiten beschouwing blijven de CEO’s van de AEX-genoteerde multinationals, van wie Shell’s Peter Voser met ruim 13 miljoen euro bruto het best betaald is.

Willem-Alexander en Arjen Robben

Elsevier deed zelf onderzoek naar de pensioenregelingen van de bestuursvoorzitters: van sober tot riant.

Ook in Wie verdient wat: 158 bekende en minder bekende Nederlanders met hun salaris, van koning Willem-Alexander tot Arjen Robben, Twan Huys tot Bert Meerstadt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.