nederland

Opstelten maakt zich zorgen over oude politieagenten

Door Arne Hankel - 17 mei 2013

De Nederlandse politie is ernstig aan het vergrijzen. Bijna eenderde van de agenten op straat is ouder dan 50 jaar. Uit het jaarverslag van de Nederlandse politie blijkt dat de gemiddelde leeftijd van agenten die op straat werken 41,7 jaar is.

Dat meldt het AD vrijdag. Volgens de krant groeit de vrees dat zij hun werk niet meer optimaal aankunnen.

‘Bult ouderen’

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) denkt dat de vergrijzing de komende tijd alleen maar doorzet. Hij voorspelt dat er in 2020 een ‘bult ouderen’ zal zijn en noemt dit in een brief aan de Tweede Kamer ‘ongewenst’.

Uit het jaarverslag van de Nederlandse politie blijkt dat de gemiddelde leeftijd van agenten die op straat werken enkele maanden hoger ligt dan dat van de ‘gewone beroepsbevolking’. Van agenten wordt fysiek echter vaak meer gevraagd.

Daardoor neemt de kans op fysieke en mentale overbelasting toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.